Juriu 2019

 

Jan BroeckxJAN BROECKX
Director de balet al Academiei de Balet şi Universităţii de Muzică şi Arte din München

Loc de nastere: Antwerp, Belgia
Nationalitate: belgiana

Scoala: Stedelijk Instituut voor Ballet Antwerp, Belgia
Diploma de Profesor de Balet – Franta
Premii: Premiul de la Lausanne (1978); Bruxelles Chausson d’Or; participant la competitia de la Varna (Bulgaria); artistul anului (Munchen-1985)

A lucrat impreuna cu:

profesori: Raymond Franchetti, Konstantin Chatilov, Alexander Prokofiev,Marika Besobrasova, Terry Westmoreland, Soulamith Messerer, Boris Akimov.
coregrafi: Roland Petit, Flemming Flindt, Ronald Hynd, Jiri Kylian, R.Noureyev, Peter Schaufuss, Ray Barra, Maurice Bejart, Peter Wright, John Cranko
asistenti coregrafi: Patricia Neary, Nannette Gluschak, Fabrice Bourgeois.

Experienta profesionala:

dansator: solist al Royal Ballet van Vlaanderen (1978-1981); prim solist al Deutsche Oper Berlin (1981-1984); prim solist al Bavarian State Ballet (1984-1986); dansator al Ballet National de Marseille (1986-2000)
dansator invitat: Teatrul Scala din Milano; ItalyDutch National Ballet Amsterdam; London Festival Ballet; Teatro Comunale di Firenze; Vienna Festival Ballet; Teatro Politeamo Palermo; Ballet de Nancy; Deutsche Oper Berlin; Bavarian State Ballet Munich; Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
participant in importante gale: Japan World Ballet Festival; Gala des Etoiles, Canada Montreal; Sylvie Guillem and Friends Gala (Japan tour); Nijinsky Gala, Hamburg Germany; Heinz Bosl Gala, Munich Germany.
productii de televiziune: Le Diable Amoureux (impreuna cu Alessandra Ferri ); Gala 25 years Ballet National de Marseille (impreuna cu Altinai Asylmuratova); Roland Petit tells… (impeuna cu  Lucia Lacarra “Prisoniere”)
profesor de dans: a construit o scoala de balet impreuna cu Roland Petit (ENDSM); a predat doi ani la Ecole Nationale Superieure de Danse Marseille la clasa de baieti (15-18 ani – variatii, pas de deux, repertoriu); a predat la scoala de dans “Studio Ballet” a lui Colette Armand in Marsilia, Franta (cursuri si pregatire pentru competitii):

  • 1995 – Jean-Luc Burke (are contract cu Royal Ballet London)
  • 1997 – Fabien Voranger (are contract cu Wiener Staatsoper si Dresdner Oper)
  • 1997 – Veronique Tamacio (are contract cu Het Nationaal Ballet, Amsterdam)
  • 1998 – Laetitia Gucci (are contract cu Girdano Dance Company, New York, SUA Free Lance)
  • 2001 – Ludovic Ondiviela (are contract cu Royal Ballet London); Louisa Rachedi (are contract cu National Ballet Canada)

profesor invitat: Teatro Comunale Firenze, Ballet National de Marseille, Bavarian State Ballet Munich, Zürich Oper si la diferite cursuri de vara in lume.
maestru de balet: Teatrul Scala din Milano (2002-2004), Zuercher Opernhaus (2004-2006)
asistent al lui Roland Petit: responsabil pentru coregrafie si punerea in scena ale urmatoarelor productii : Deutsche Oper Berlin, Germany Proust ou les Intermittences du Coeur; Kirov Ballet, URRS Le Jeune Homme et la Mort; Carmen; Teatro Politeamo Palermo, Sicily Le Diable amoureux; Tout Satie; Opera de Paris, France Notre Dame de Paris, Clavigo, (a Parigi e per il Festival di Balbeck, Libanon); Carmen; le Jeune Homme et la Mort; Les Forains; Arlesienne; Proust ou les Intermittences du Cœur; Le Rendez-Vous; Ecole Nanterre de l’Opera de Paris Les Forains; Ballet National de Nancy, France Proust ou les Intermittences du Coeur; Teatro Colon, Argentina Notre Dame de Paris; Teatro Communale de Firenze Tout Satie; Proust ou les Intermittences du Coeur; Teatro alla Scala di Milano, Italy Carmen; Notre Dame de Paris; La Chauve Souris; Asami Maki Ballet, Japan Notre Dame de Paris; Duke Ellington Ballet; Pink Floyd Ballet; Bolchoi Ballet, URRS Notre Dame de Paris; National Ballet China, Peking Pink Floyd Ballet; Aalto Ballett Theater, Essen Coppelia.

alte proiecte :

  • 2000 – crearea la Marsilia a companiei de balet «Debout sur la terre»
  • 2006 – responsabil si supraveghetor al turneului spaniol imperuna cu japonezii Asami Maki Ballet off Tokyo: Pink Floyd Ballet (Gran Canaria, Barcelona, Madrid, Santander, San-Sebastian)
  • 2006-2007 – consultant si asistentul directorului pentru crearea companiei de balet din Gran Canaria, “Gran Canaria Ballet”
  • 2010 – incepand din iulie director al Academiei de Balet si Universitatii de Muzica si Arte din Munchen (Ballett-Akademie der Hochschule für Musik und Theater München)

Invitat ca membru al juriului la numeroase mari competitii de balet precum YAGP, Prix de Lausanne, TanzOlymp Berlin si multe alte competitii mai mici din lume.

TAINA MORALES NUNEZ
Pedagog şi Maestră de Balet
în numele English National Ballet School

Şcoala: absolventă a Şcolii de Balet de Stat din Cuba

Havana Cuba 1982 (Titlu: profesor de balet)

Cariera profesională

1982-1992:     Baletul Naţional Cubanez:  Director: Alicia Alonso
1992-1993:     Baletul Monterrey, Mexico:  Director Anne Marie D’angelo
1993-1999:     Compania Naţională de Dans, Mexico City: Director: Fernando Alonso
2000-2004:     Baletul Royal Winnipeg , Winnipeg, Canada:  Director: Andre Lewis

A interpretat repertoriu clasic dar şi neoclasic și a efectuat turneuri în peste 45 de țări, în teatre de renume internațional. A interpretat roluri prim solistice în ansambluri de balet. Principalii profesori: Ramona de Saa, Loipa Araujo, Alicia Alonso, Fernando Alonso, Aurelio Bogado, Philip Beamish, Sylvie Clavier, Gilbert Mayer, Patrick Hinson

Profesor de balet: pedagog de balet pentru categoriile junior si senior, băieți (toate nivelurile) – allegro work, variaţii și fete (toate nivelurile) – poante și variații; în prezent la Şcoala Superioară de Balet din Québec. Alte școli: Școala Regală Daneză de Balet, profesor de balet la Alberta Balet Calgary, Canada, pentru categoria senior; Den Norske Ballet School, Oslo, Norvegia (2013-2014),Şcoala Superioară de Balet din Quebec, Montreal (2009-2017), Joffrey Ballet School, Chicago, Statele Unite ale Americii (2010), Royal Opera Wallonie, Liege, Belgia (1995).

A montat versiunea cubaneză a Lacului Lebedelor, act 2, la Şcoala Superioară de Balet din Quebec şi versiunea cubaneză a actului 2 din Giselle si a primului act la Şcoala de Balet Alberta.

A pregătit studenţi pentru competiții internaționale de balet: 

Prix De Lausanne (Cesar Corrales # 5 Bours 2013)
Youth America Grand Prix (YAGP) semifinale (Lazaro Corrales and Clara Corbo Pas De Deux 1st prize 2013)
YAGP semifinale (Cesar Corrales Grand Prix Prize Europe 2014)
YAGP FINALS (Cesar Corrales Marele Premiu 2014)
Gala des Etoile Festival de arts Saint Sauver in Montreal Quebec.

Maestră de Balet:

Baletul Regal Danez

Les Grands Ballets Canadiens:  Montreal (part time maestră de balet pentru 3 ani)
Ballet Jazz de Montreal, Montreal, Quebec. (full time cu compania pentru 2 ani)
La la la Human Steps, Montreal, Quebec (invitată ca maestră de balet si repetitor)
Joffrey Ballet, Chicago, USA (invitată în calitate de maestră de balet)
Alberta Ballet, Calgary, Canada (invitată în calitate de maestră de balet)
National Ballet Slovak ((invitată în calitate de maestră de balet şi repetitor) a pregătit roluri solistice pentru Lacul Lebedelor
Alvin Ailey (invitată în calitate de maestră de balet)

Distincţii: Premiul pentru Profesor Remarcabil:  YAGP Semifinalele Europene 2014

 

MAREK ROZYCKI
Director artistic asociat al Şcolii de Balet de Stat Berlin

Marek a urmat cursurile Şcolii de Balet de Stat din Poznan, Polonia.

Primul său angajament profesional a fost cu baletul polonez sub Conrad Drzewiecki, care era la acel moment coregraful cel mai inovator al scenei de dans polonez. Ulterior, a fost angajat la Teatrul de Dans din Bremer, la Baletul Operei Germane din Berlin şi la Baletul Operei de Stat din Berlin.

Repertoriul său include diferite roluri din repertoriul clasic de renume mondial și contemporan, în timp ce a avut privilegiul de a lucra cu renumiţi coregrafi clasici și contemporani de nivel mondial.

Ca prim maestru de balet si asistent coregrafic a lucrat în Compania de Dans Peter Schaufuss din Danemarca și în Compania de Balet din Berlin a Operei Comice, unde a fost, de asemenea, director artistic asociat al acestei companii.

Predă balet clasic în Europa, Asia si în ambele Americi si este dorit ca membru al juriului în competițiile de balet de renume mondial. În prezent, îndeplineşte funcția de director artistic asociat la Școala de Balet de Stat din Berlin.

Continuă să profeseze conform cu abilităţile sale formale, în domeniul coregrafiei, având rolul de profesor invitat și colaborând cu diverşi artişti din domeniul filmului, fotografiei, artei şi muzicii.

 

Omar TaiebiOMAR TAIEBI
Director pedagogic şi artistic – primul nivel educaţional al Şcolii Naţionale Superioare de Dans din Marseille, Franţa

Omar TAIEBI a fost format ca balerin la Paris cu Pascal Vincent, Raymond Franchetti, Attilio Labis, Gilbert Mayer și Serge Peretti – Maestru al Operei din Paris. Și-a început cariera în Washington Square, creaţia lui Rudolf Noureev, înainte de a fi angajat de Maurice Béjart în baletul secolului XX pentru creaţia „Malraux“ la Théâtre Chatelet. S-a alăturat Companiei “Victor Ullate” din Madrid, apoi «The Ballet Stars Dancers Company» din Tokyo, sub conducerea artistică a Melissei Hayden, stea în New York City Ballet.

În 1991 a fost angajat la Grand Théâtre National de Bordeaux, până în 2005, unde a participat ca dansator și solist în toate producțiile din vastul repertoriu clasic, din coregrafiile contemporane și la turnee internaționale manageriate succesiv de Paolo Bortoluzzi, Eric Vu An și Charles Jude. Cu cel din urmă, participă în turnee internaționale private ale stelelor Operei din Paris, în Statele Unite și în Japonia.

Titular al Diplomei de Stat (DE), în 2001, și al Certificatul de Instrucțor de Dans (CA), în 2008, a predat dans clasic la Școala Națională de Muzică și Dans în Bobigny/Paris, fiind totodată director al departamentului de “Voce și Mișcare“. Lucrează la Centrul Național al Dansului (Paris Pantin CND), în formarea profesională a aspiranţilor DE și CA, precum și pregătirea tehnică a absolvenţilor, la Opera din Paris. El este invitat în mod regulat ca profesor în mai multe companii naționale și participă în calitatea de membru al juriului pentru audiţii la şcoli sau academii care pregătesc balerini profesionişti.

Din septembrie 2012 ocupă funcția de director educațional și artistic al primului nivel de educaţie al Școlii Naționale Academice de Dans din Marsilia.

OLIVER MATZ
Director al secţiei de Studii de Dans din cadrul Academiei de Dans din Zürich

Oliver Matz s-a format ca balerin la Școala de Balet de Stat din Berlin. Ulterior s-a alăturat Companiei de Balet a Operei de Stat Germane, unde a evoluat ca prim solist.

Oliver a fost distins cu numeroase premii naționale și internaționale, cum ar fi medalia de bronz la Concursul International de Balet de la Varna, primul loc la Concursul International de Balet din Helsinki și Medalia de Aur la Concursul Internațional de Balet din Jackson. A dansat în întreaga lume și a lucrat cu personalități internaționale, cum ar fi Vladimir Vassiljev, Rudolph Nurejev, Pierre Lacotte, Hans van Manen, William Forsythe, Roland Petit, Uwe Scholz, Ray Barra şi Patrice Bart.

Este membru de onoare al Operei de Stat din Berlin și unul dintre cei mai apreciaţi dansatori germani la nivel internațional.

Din 2004 el a lucrat în poziții de conducere la Academia de Dans din Zürich, Şcoala de balet profesionist a Universităţii de Arte din Zürich, Elveția. De asemenea, predă cu succes balet clasic pentru băieţi și repertoriu la Academia de Dans din Zürich.

 

ELEK TIBOR ZSOLT
în numele Academie de Balet a Operei de Stat din Viena

Certificat absolvire:
Hungarian Dance Academy-classical ballet dancer 1992
Hungarian Dance Academy-
Professional qualification /MA/ of Dance Teacher -Classical ballet 2013

Ca dansator a performat in:
Hungarian National Ballet – Budapest 1991 – 1993
Viener Wolksoper – Wien 1993 – 1996
Astra Roma Ballett /solo dancer/ – Roma 1997 – 1999
Balletto Di Roma /solo dancer/ – Roma 1999 – 2000

Ca profesor a lucrat in:
Centro Culturale Danza – own ballet school – Roma 1996 – 2000
Dance and Fine Arts School in Győr -ballet teacher 2007 – 2011
Dance and Fine Arts School in Győr -ballet teacher, leader of ballet team 2012 – 2016
Staatsoper Balettakademie Wien Austria 2016-
Classica Ballet Schools – own ballet school /Slovakia/
Rév-Komárom, Dunaszerdahely, Nagy Megyer 2008-

Alte angajamente:
TV2 Hungarian commercial television as a riporter 2004
National Theater of Győr – singer 2005 – 2012

Coregrafii:
La Traviata ballet piece-Italy 1997
Turandot /ballet piece/- Italy 1998
La Nozze di Figaro – Italy 1998
Concerto Tutto Strauss -Italy 1997
La Straniera /ballet piece/ -Italy 1997
The Little Prince – Ballet for children-Hungary 2008
West Side Story –musical-Slovakia 2009
Forest Tale – Ballet for children- Slovakia 2011
A Night in the Museum – Ballet for children -Slovakia 2012
Gulliver – Ballet for children- Slovakia 2013
Pinocchio-Ballet for children-Slovakia 2014, 2016
Cenerentola-balett for children-Slovakia 2016