Juriu 2020

 

STEFFI SCHERZER
PREȘEDINTELE JURIULUI YSBC 2020

Director Artistic al Academiei de Dans din Zürich

După formarea timp de șapte ani la Școala de Balet de Stat din Berlin, Steffi Scherzer s-a alăturat Operei de Stat din Berlin, unde a fost numită Prim Balerină în anul 1984.
Steffi a dansat roluri principale din întregul repertoriu clasic și neoclasic. A câștigat numeroase premii importante la concursuri naționale și internaționale de balet, cum ar fi medalia de bronz la Concursul Internațional de Balet din Varna si premiul pentru cea mai bună performanţă individuală în Osaka precum și două premii I în cadrul unor competiții naționale.
A primit numeroase aprecieri și premii din partea criticilor pentru evoluţiile sale scenice deosebite și pentru interpretări, printre altele în „Lacul lebedelor” și „Giselle”.
A avut apariţii ca dansator invitat în întreaga lume și a lucrat cu mulți dintre coregrafii cei mai renumiti precum Rudolf Nurejev, Patrice Bart, Maurice Béjart, William Forsythe, Pierre Lacotte, Roland Petit, Uwe Scholz, Laszlo Seregi, Youri Vamos and Tom Schilling.
Este membru de onoare al Operei de Stat din Berlin din Germania și unul dintre dansatorii clasici remarcabili ai Germaniei. Din 2004 a lucrat în funcții de conducere la Academia de Dans din Zurich, şcoala profesionistă de balet a Universităţii de Arte din Zurich, Elveția. Ea lucrează, de asemenea, cu succes deplin ca profesor de dans clasic, poante și repertoriu clasic la Academia de Dans din Zurich, elevii doamnei Scherzer câştigând primele locuri și numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Printre activitățile sale se numără, de asemenea, calitatea de membru al juriului la competiții internaționale de balet din întreaga lume.

Gregor Seyffert

GREGOR SEYFFERT
Director artistic al Școlii de Balet de Stat din Berlin

Dupa terminarea studiilor la scoala de la balet de stat din Berlin in 1987, Gregor Seyffert a fost imediat angajat ca solist la teatrul de dans al operei Komische din Berlin.
Din 1991, timp de 13 ani a dansat ca prim-solist in roluri principale ale marilor lucrari clasice si contemporane.
A primit numeroase premii inclusiv medalia de aur la Grand Prix de Lausanne in 1986, premiul intai ca cel mai bun partener in International Ballet Competition Jackson/USA in 1994, premiul intai la competitia internationala de la Varna, Bulgaria in 1994 si German Critics’ Prize 2002-Dance pe care l-a obtinut prin perfectiune tehnica precum si o interpretare unica a rolurilor de caracter.
In 1999, Gregor Seyffert a primit titlul de dansator al Berlin Chamber. Spre recunoasterea performantei sale artistice excelente i-a fost acordat German Dance Prize in martie 2003.
In 1996 a fondat Gregor Seyffert & Compagnie si in acelasi an a fost invitat cu productiile teatrale On the Marionette si Clown of God drept contributie culturala oficiala a Germaniei in jocurile olimpice de vara de la Atlanta.
Piesa de succes Clown of God, despre legendarul Vaslav Nijinsky, a fost filmata in 2002 in colaborarea dintre WDR si ORB.
Incepand cu stagiunea 2002/03 Gregor este numit director artistic al departamentului de dans al scolii de stat din Berlin si numit profesor de dans teatral la academia de arte dramatice “Ernst Busch” in 2006.
Intre 2004 si 2009 regizeaza ca director artistic al Gregor Seyffert Compagnie Dessau opere precum “Micul print” (2005), “Tango Palace” (2007, co-productie cu festivalul Kurt Weill), “Peri – A angel between heaven & Earth “(2008),” around the World in 80 Days “(2009) si ”Marchizul de Sade “ In 2010 creeaza, pentru Theater & Philharmonie Thüringen, piesa “Son of Man” ilustrand viata lui Iisus Hristos bazata pe scenariul lui Klaus Kinski.
In vara lui 2013 Gregor Seyffert deschide MDR Music Summer in ARENA Leipzig cu spectacolul “Wagner_Reloaded – Apocalyptica meets Wagner” creat in claborare cu orchestra simfonica MDR, corul radio MDR, trupa rock finlandeza Apocalyptica, teatrul Titanick si solisti ai Leipzig Ballet.

 

AMANDA BENNETT
Director al Școlii de Balet a Teatrului din Basel

Doamna Amanda Bennett este născută în Texas, Statele Unite ale Americii, a urmat cursurile Școlii Americane de Balet din New York.

Experienţă profesională
– “Ballet du Grand Théater” din Geneva, director Patricia Neary și director artistic George Balanchine;
– 1978 – 1989 – prim solistă la “Basler Ballett”, director Heinz Sporeli;
– 1989 – 1990 – “Pennsylvania Ballet”.
Doamna Bennett a lucrat în calitate de profesor invitat, coordonator si asistent coregrafic pentru, printre altele: “The Feld Ballet New York”; “Ballet du Grand Théater” din Geneva, Baletul din Luzerna, Baletul din Berna (Elveţia) şi Baletul din Freiburg “Pretty Ugly” (Germania).
A fost membră a juriului în cadrul multor concursuri internaționale, printre care “The McDonalds Performing Arts Challenge”, Sydney Australia (2007) şi “Prix de Lausanne” (2009).
Este profesor acreditat ABT pentru curriculum-ul naţional de pregătire formală/metodologie.
Din anul 2012, până în prezent, îşi asumă şi preia funcţia de director artistic al “Prix de Lausanne”. Doamna Bennett a fost director al Teatrului de Balet din Basel și profesor pentru Baletul din Basel, începând cu anul 2001. A contribuit la aducerea ZEL (certificat de dansator profesionist), la Basel-Elveţia.
În iunie 2015 a primit Premiul fundaţiei “Heinz Spoerli” pentru realizările remarcabile în calitate de director al Şcolii de Balet a Teatrului din Basel.

 

Omar TaiebiOMAR TAIEBI
Director pedagogic şi artistic – primul nivel educaţional al Şcolii Naţionale Superioare de Dans din Marseille, Franţa

Omar TAIEBI a fost format ca balerin la Paris cu Pascal Vincent, Raymond Franchetti, Attilio Labis, Gilbert Mayer și Serge Peretti – Maestru al Operei din Paris. Și-a început cariera în Washington Square, creaţia lui Rudolf Noureev, înainte de a fi angajat de Maurice Béjart în baletul secolului XX pentru creaţia „Malraux“ la Théâtre Chatelet. S-a alăturat Companiei “Victor Ullate” din Madrid, apoi «The Ballet Stars Dancers Company» din Tokyo, sub conducerea artistică a Melissei Hayden, stea în New York City Ballet.

În 1991 a fost angajat la Grand Théâtre National de Bordeaux, până în 2005, unde a participat ca dansator și solist în toate producțiile din vastul repertoriu clasic, din coregrafiile contemporane și la turnee internaționale manageriate succesiv de Paolo Bortoluzzi, Eric Vu An și Charles Jude. Cu cel din urmă, participă în turnee internaționale private ale stelelor Operei din Paris, în Statele Unite și în Japonia.

Titular al Diplomei de Stat (DE), în 2001, și al Certificatul de Instrucțor de Dans (CA), în 2008, a predat dans clasic la Școala Națională de Muzică și Dans în Bobigny/Paris, fiind totodată director al departamentului de “Voce și Mișcare“. Lucrează la Centrul Național al Dansului (Paris Pantin CND), în formarea profesională a aspiranţilor DE și CA, precum și pregătirea tehnică a absolvenţilor, la Opera din Paris. El este invitat în mod regulat ca profesor în mai multe companii naționale și participă în calitatea de membru al juriului pentru audiţii la şcoli sau academii care pregătesc balerini profesionişti.

Din septembrie 2012 ocupă funcția de director educațional și artistic al primului nivel de educaţie al Școlii Naționale Academice de Dans din Marsilia.

ANNARELLA ROURA SÁNCHEZ
Director Conservatório Internacional de Ballet e Dança

Născută în Cuba în 1971, este directorul renumitei școli de dans Conservatorio Internacional de Balet e Dança – Annarella Sánchez, din Leiria, Portugalia. A absolvit Școala cubaneză de Balet în Camaguey, Cuba, si este specialist în baletul clasic al Institutului Superior de Artă din Cuba, cu diploma recunoscută de Școala Superioară de Dans din Lisabona, Portugalia. Iese în evidență ca pedagog în procesul de predare a baletui pentru copiii de la 6 la 14 ani. Urmărind în mod riguros programa Baletului Național al Cubei și dedicându-și numeroase ore pentru această artă, a selectat și a pregătit tineri dansatori din Leiria (Portugalia), pentru reușită în carieră, obținând de asemenea locuri și premii de top în cele mai prestigioase competiții internaționale de balet, cum ar ca Cupa Mondială de Dans, YAGP,  Tanzolymp, Competiția Internațională de Balet a Africii de Sud și Concursul Internațional de Balet din Varna. În plus, elevii săi sunt invitați în mod frecvent să participe la festivaluri si la gale de dans, împărțind scena cu dansatori profesioniști din diferite țări, cum ar fi Spania, Italia, Franța, Mexic, Statele Unite, Cuba, Germania, România.

Jan Broeckx

JAN BROECKX
Director de balet al Academiei de Ballet si Universitatii de Muzica si Arte din Munchen

Loc de nastere: Antwerp, Belgia
Nationalitate: belgiana

Scoala: Stedelijk Instituut voor Ballet Antwerp, Belgia
Diploma de Profesor de Balet – Franta
Premii: Premiul de la Lausanne (1978); Bruxelles Chausson d’Or; participant la competitia de la Varna (Bulgaria); artistul anului (Munchen-1985)

 

A lucrat impreuna cu:

profesori: Raymond Franchetti, Konstantin Chatilov, Alexander Prokofiev,Marika Besobrasova, Terry Westmoreland, Soulamith Messerer, Boris Akimov.
coregrafi: Roland Petit, Flemming Flindt, Ronald Hynd, Jiri Kylian, R.Noureyev, Peter Schaufuss, Ray Barra, Maurice Bejart, Peter Wright, John Cranko
asistenti coregrafi: Patricia Neary, Nannette Gluschak, Fabrice Bourgeois.

Experienta profesionala:

dansator: solist al Royal Ballet van Vlaanderen (1978-1981); prim solist al Deutsche Oper Berlin (1981-1984); prim solist al Bavarian State Ballet (1984-1986); dansator al Ballet National de Marseille (1986-2000)
dansator invitat: Teatrul Scala din Milano; ItalyDutch National Ballet Amsterdam; London Festival Ballet; Teatro Comunale di Firenze; Vienna Festival Ballet; Teatro Politeamo Palermo; Ballet de Nancy; Deutsche Oper Berlin; Bavarian State Ballet Munich; Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
participant in importante gale: Japan World Ballet Festival; Gala des Etoiles, Canada Montreal; Sylvie Guillem and Friends Gala (Japan tour); Nijinsky Gala, Hamburg Germany; Heinz Bosl Gala, Munich Germany.
productii de televiziune: Le Diable Amoureux (impreuna cu Alessandra Ferri ); Gala 25 years Ballet National de Marseille (impreuna cu Altinai Asylmuratova); Roland Petit tells… (impeuna cu  Lucia Lacarra “Prisoniere”)
profesor de dans: a construit o scoala de balet impreuna cu Roland Petit (ENDSM); a predat doi ani la Ecole Nationale Superieure de Danse Marseille la clasa de baieti (15-18 ani – variatii, pas de deux, repertoriu); a predat la scoala de dans “Studio Ballet” a lui Colette Armand in Marsilia, Franta (cursuri si pregatire pentru competitii):

  • 1995 – Jean-Luc Burke (are contract cu Royal Ballet London)
  • 1997 – Fabien Voranger (are contract cu Wiener Staatsoper si Dresdner Oper)
  • 1997 – Veronique Tamacio (are contract cu Het Nationaal Ballet, Amsterdam)
  • 1998 – Laetitia Gucci (are contract cu Girdano Dance Company, New York, SUA Free Lance)
  • 2001 – Ludovic Ondiviela (are contract cu Royal Ballet London); Louisa Rachedi (are contract cu National Ballet Canada)

profesor invitat: Teatro Comunale Firenze, Ballet National de Marseille, Bavarian State Ballet Munich, Zürich Oper si la diferite cursuri de vara in lume.
maestru de balet: Teatrul Scala din Milano (2002-2004), Zuercher Opernhaus (2004-2006)
asistent al lui Roland Petit: responsabil pentru coregrafie si punerea in scena ale urmatoarelor productii : Deutsche Oper Berlin, Germany Proust ou les Intermittences du Coeur; Kirov Ballet, URRS Le Jeune Homme et la Mort; Carmen; Teatro Politeamo Palermo, Sicily Le Diable amoureux; Tout Satie; Opera de Paris, France Notre Dame de Paris, Clavigo, (a Parigi e per il Festival di Balbeck, Libanon); Carmen; le Jeune Homme et la Mort; Les Forains; Arlesienne; Proust ou les Intermittences du Cœur; Le Rendez-Vous; Ecole Nanterre de l’Opera de Paris Les Forains; Ballet National de Nancy, France Proust ou les Intermittences du Coeur; Teatro Colon, Argentina Notre Dame de Paris; Teatro Communale de Firenze Tout Satie; Proust ou les Intermittences du Coeur; Teatro alla Scala di Milano, Italy Carmen; Notre Dame de Paris; La Chauve Souris; Asami Maki Ballet, Japan Notre Dame de Paris; Duke Ellington Ballet; Pink Floyd Ballet; Bolchoi Ballet, URRS Notre Dame de Paris; National Ballet China, Peking Pink Floyd Ballet; Aalto Ballett Theater, Essen Coppelia.

alte proiecte :

  • 2000 – crearea la Marsilia a companiei de balet « Debout sur la terre »
  • 2006 – responsabil si supraveghetor al turneului spaniol imperuna cu japonezii Asami Maki Ballet off Tokyo: Pink Floyd Ballet (Gran Canaria, Barcelona, Madrid, Santander, San-Sebastian)
  • 2006-2007 – consultant si asistentul directorului pentru crearea companiei de balet din Gran Canaria, “Gran Canaria Ballet”
  • 2010 – incepand din iulie director al Academiei de Balet si Universitatii de Muzica si Arte din Munchen (Ballett-Akademie der Hochschule für Musik und Theater München)

Invitat ca membru al juriului la numeroase mari competitii de balet precum YAGP, Prix de Lausanne, TanzOlymp Berlin si multe alte competitii mai mici din lume.

pagină în curs de actualizare!